Plastenik

4,000.00 15,000.00 

Plastenik za uzgoj voća i povrća. Karakteristika pocinčana konstrukcija, plašt PES/PVC tkanina, vijek trajanja min 15 god.

SKU: N/A Kategorija: Oznaka:

Opis

Konstrukcija plastenika: Izrađuje se od vruće pocinčane cijevi Ø 42 mm, Ø 27 mm i  Ø21mm.

Dimenzije plastenika: širina 6,3 m, dužina 15,84 m, visina 3 m, širina polja 1,76 m.

Lukovi plastenika: Izrađuju se od vruće pocinčane cijevi Ø 42 mm, stijenke 2 mm. Produžavanje cijevi vrši se spajanjem cijevi u cijev i učvršćivanjem spoja vijkom ili produžavanje varenjem, tada se izvodi antikorozivna zaštita na mjestu vara (temeljna boja 1x i završni lak 2 x). Lukovi plastenika od vrha imaju blagi pad na vanjske strane plastenika kako bi se kondenzat unutar plastenika mogao slijevati niz zidove plastenika i kako bi snijeg mogao lakše skliznuti sa pokrova plastenika. Luk plastenika ima vodoravno učvršćenje na visini od 200 cm od zemlje izrađeno od vruće pocinčane cijevi Ø 42 mm koja se na svom srednjem dijelu spaja sa vrhom luka pomoću vertikalnog učvrščenja. Svi spojevi se osiguravaju šelnama debljine min. 1,5 mm a one su vruće pocinčane. Razmak između lukova 1,76 m. Vanjski zidovi su min visine 1,30 m.

Učvrščivanje lukova u zemlju osigurava se bušenjem ili iskopom rupe min. Ø 25 cm i dubine min 35 cm. Korisnik osigurava zatezanje parcele. Dio luka koji se betonira u zemlju ima zavaren profil min Ø8 mm okomito na luk sa ciljem kompaktnijeg spajanja luka sa betonskim temeljem.

Plastenik ima tri učvrščenja po cijeloj dužini plastenika napravljena od vruče pocinčane cijevi profila Ø 27 mm (u vrhu plastenika) i Ø 27 mm (sa strana plastenika), koje se nalaze:

  • jedna u vrhu lukova plastenika,
  • dvije sa lijeve i desne strane plastenika na visini od zemlje cca 190 cm. Uzdužna učvrščenja su savijena između svakog luka prema unutra kako bi snijeg mogao lakše skliznuti. Produžavanje uzdužnih učvrščenja izvodi se spajanjem cijev u cijev i spoj se učvrščuje vijkom.

Prednja dva i zadnja dva luka plastenika učvrščuju se tako da se u donjem dijelu plastenika sa obje strane plastenika između prva dva i zadnja dva luka postavljaju se učvrščenja od vruće pocinčane cijevi Ø21 mm stijenke 2 mm. Učvrščenja se između lukova postavljaju u obliku X i spoj sa lukom izvodi se vruče pocinčanom šelnom debljine min 1,5 mm. Pored donjih ukruta između prva dva i zadnja dva luka postavljaju se i učvrščenja u gornjem dijelu plastenika sa obje strane. Učvrščenja su izrađena od vruće pocinčanih cijevi Ø 27 mm stijenke 2 mm.

Gornja učvršćenja postavljaju se također u obliku X. Spojevi sa lukom osiguravaju se vruće pocinčanim šelnama debljine min. 1,5 mm.

Učvršćenja se na mjestu križanja spajaju također vruće pocinčanom šelnom.

Štokovi prednjih i zadnjih vrata izrađuju se od vruće pocinčanih cijevi Ø 27 mm. Krilo jednokrilnih vrata izrađuje se od vruće pocinčane cijevi Ø 21, dimenzije vrata su 130 cm x 200 cm. Vrata su opremljena bravom pomoću koje se fiksiraju za štok vrata. Spajanje cijevi neophodno je izvesti sistemom cijev u cijev, a spoj se učvrščuje vijkom. U slučaju varenja izvodi se antikorozivna zaštita (temeljna boja 1x i završni lak 2x). Krilo vrata pored okvira ima učvrščenja koja se također učvrščuju vruće poc.šelnama. Iznad vrata izrađuje se ventilacijski otvor od vruće pocinčane cijevi Ø21 mm.

Ventilacijski otvor je polukružnog oblika min širine 200 cm i visine min 60 cm i izrađen je tako da je brtvljenje cijevi uz cijev maksimalno kako nebi došlo do gubitka topline iz plastenika.

Pokrov plastenika osigurava se folijom debljine 200 mic. koja u sebi ima četiri stabilizatora: AV+IR+AF+AP sa četverogodišnjom garancijom na funkcionalnost. Učvršivanje folije izvodi se pomoću aluminijskog duplog profila. Profili se postavljuju po cijeloj dužini plastenika sa obje strane i po cijeloj površini prednjeg i zadnjeg luka (do visine bočnog provjetravanja).

Prednja i zadnja strana plastenika oblažu se u cijeloj površini folijom UV+IR+AF+AP debljine 200 mic. Plastenik ima bočno provjetravanje po cijeloj dužini plastenika sa obje strane i visini min 60 cm. Podizanje bočnog provjetravanja osigurava se pomoću ručice i cijevi duž plastenika profila Ø27 mm na koju se namotava folija. Ispod bočnog provjetravanja postavlja se fiksna folija na visini 70 cm. Kada se bočno provjetravanje spusti prekop folije preko fiksnog dijela ima min. 20 cm. Na svakom drugom luku sa strana postavljaju se vodilice bočnog provjetravanja koje se izrađuje od vruće pocinčane cijevi Ø 21 mm.

Plastenik može biti opremljen sistemom za navodnjavanjem kap po kap, mulch folijom, termometrom i hidrometrom.
U zadnje vrijeme uhodali smo proizvodnju plastenikasa ugrađenim krovom iz PES/PVC tkanine,a bočne strane su iz PE-folije 200micro.PES/PVC tkanina ima veću prekidnu čvrstoću cca 2000N/5cm,svjetlosna propusnost cca 30%, težina cca 500g/m2, UV stabilna, postojana na temperature -30+70C, samosiva,otporna na tuču,duži vijek trajanja(cca 15 god.). Plastenik sa PES/PVC tkaninom smo testirali sa plastenikom iz PE(polietilen) i rezultati kod uzgoja poljoprivrednih kultura pokazali su se kvalitetnijim u plasteniku sa krovom iz PES/PVC tkanine. Naš inovativni plastenik je otporan na tuču i vjetar u odnosu na postojeći plastenik koji nije otporan ni na vjetar ni na tuču. Plastenik smo analizirali kroz četri godišnja doba.napravljen je prvi prototip i proizvedeni i prodani u Njemačkoj po ISO standardima.

 

Dodatne informacije

Dimenzija šatorta

5,6x6x2,5m, 5,6x8mx2,5m, 5,6x10x2,5m, 5,6x12x2,5m, 5,6x14x2,5m, 5,6x20x2,5m